1ο Δημοτικό Σχολείο Ν. Ιωνίας

Δ/νση Π.Ε. Β' ΑΘΗΝΑΣ

Βρίσκεστε εδώ: Αρχική

 • Εισαγωγή μαθητών και μαθητριών στα Πειραματικά και στα Πρότυπα Σχολεία για το σχ. έτος 2015-16

  Σας ενημερώνουμε ότι στην ιστοσελίδα της Δ.Ε.Π.Π.Σ. http://depps.minedu.gov.gr 

  έχουν αναρτηθεί οδηγίες για την εισαγωγή των μαθητών και μαθητριών στα 

  Πειραματικά και στα Πρότυπα Σχολεία για το σχολικό έτος 2015-2016.

 • Βουλή Στ΄τάξη 2014-15

  ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΕΚΤΗΣ ΣΤΟΝ «ΝΑΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ»

  Στις 29 Μαΐου η Έκτη Τάξη επισκέφτηκε τη Βουλή των Ελλήνων. Ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία για τα παιδιά, γιατί μυήθηκαν στα ενδότερα και στα «μυστικά» του «ναού της δημοκρατίας» που, ως γνωστόν, ήταν το παλάτι του βασιλιά Όθωνα. Ενώ μετά από δυναμικές κινητοποιήσεις του λαού στις 3 του Σεπτέμβρη του 1843, έξω από το παλάτι (εκεί που τώρα βρίσκεται η πλατεία Συντάγματος) παραχωρήθηκε τον επόμενο χρόνο το πρώτο Σύνταγμα στην ιστορία του ελληνικού κράτους.

  Η εν λόγω επίσκεψη άρεσε ιδιαίτερα στα παιδιά, γιατί σίγουρα είναι πολύ σημαντικό για νεαρά άτομα να εισέρχονται σε έναν τόσο σημαντικό και σεβαστό χώρο, να παρακολουθούν ζωντανά την ίδια τη δημοκρατική διαδικασία, τη συζήτηση και ψήφιση νόμων, να βλέπουν βουλευτές την ώρα που ασκούν το λειτούργημά τους. Είναι μια βιωματική διαδικασία μάθησης, που τα παιδιά μόνα τους συνειδητοποιούν την αξία ενός τόσο σημαντικού για τη δημοκρατία θεσμού. Επίσης ήταν πολύ ενδιαφέρουσα η οπτικοακουστική παρουσίαση και η ενημέρωση από την υπεύθυνη της ξενάγησης στη βουλή, την οποία τα παιδιά απόλαυσαν με πολλή προσοχή και ησυχία. Ακολούθησε η ξενάγηση μέσα στο κτήριο της βουλής και μια δεύτερη παρουσίαση στην αίθουσα Ελευθέριου Βενιζέλου που λειτουργεί ως μουσείο. Κι εδώ η προσοχή των παιδιών ήταν υποδειγματική, ενώ στη συνέχεια εξερεύνησαν την αίθουσα και ευχαριστήθηκαν πολύ. Όταν τελείωσε η ξενάγηση, οι μαθήτριες και οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν για 15 λεπτά από τα θεωρία της βουλής τη συνεδρίαση που διεξαγόταν εκείνη την ώρα. 

  Με την αποχώρηση από τη Βουλή, σταθήκαμε για λίγη ώρα στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, και είχαμε την τύχη να δούμε την εντυπωσιακή τελετή αλλαγής φρουράς των καμαρωτών και επιβλητικών ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς.  Σε όλη τη διάρκεια της επίσκεψης και κυρίως κατά τον γυρισμό μας, τα παιδιά δεν έκρυβαν τον ενθουσιασμό και τη χαρά τους για την εμπειρία της παρουσίας τους σε αυτόν τον ξεχωριστό «ναό».

  Οι δάσκαλοι της Έκτης Τάξης

  Δημήτρης Φασόλης και Στάθης Σπαθιάς  

 • Θωρηκτό Γεώργιος Αβέρωφ Στ΄τάξη 2014-15

  Η ΕΚΤΗ ΤΑΞΗ ΕΓΙΝΕ ΓΙΑ ΛΙΓΟ «ΑΤΡΩΤΗ»: ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΘΩΡΗΚΤΟ «ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΒΕΡΩΦ»

  Στις 30 Απριλίου η Έκτη Τάξη του σχολείου μας ένιωσε για μια ώρα περίπου «άτρωτη» και «θωρακισμένη»: επισκέφτηκε το πλωτό πολεμικό Μουσείο, το θωρηκτό «Γεώργιος Αβέρωφ», στον Φλοίσβο του Π Φαλήρου.  Το καταδρομικό, ένα τεχνολογικό διαμάντι της εποχής του,  «καθελκύστηκε στις 12 Μαρτίου (27 Φεβρουαρίου με το παλαιό ημερολόγιο) 1910 και την 11 Σεπτεμβρίου 1911 κατέπλευσε στο Φάληρο, όπου έγινε δεκτό από τους Έλληνες με ενθουσιασμό». Οι Βαλκανικοί Πόλεμοι του 1912-13 αποτελούν αναντίρρητα την πλέον ένδοξη πολεμική περίοδο του θωρηκτού «Γ. Αβέρωφ, υπό τον Ναύαρχο Παύλο Κουντουριώτη. Η επιτυχής κατάληψη των νησιών του βορειοανατολικού Αιγαίου και η κατίσχυση των ελληνικών όπλων στις Ναυμαχίες της Έλλης και την Λήμνου είχαν ως αποτέλεσμα ο «Γ. Αβέρωφ» να αποκτήσει διαστάσεις συμβόλου στη λαϊκή μνήμη: ένας μύθος είχε πια γεννηθεί».

  Το ένδοξο καταδρομικό έλαβε με επιτυχία μέρος και στους δύο Παγκόσμιους Πολέμους, με σημαντικές αποστολές και δράσεις. «Στο χρονικό διάστημα 1947 έως 1949 το Θωρηκτό έγινε Αρχηγείο Στόλου στο Κερατσίνι. Όμως, το πλοίο είχε ‘γεράσει' και το 1952 διατάχθηκε ο παροπλισμός του».

  Τα παιδιά αρχικά παρακολούθησαν ένα ενημερωτικό βίντεο και μια παρουσίαση από τον υπεύθυνο ναύτη ξεναγό, με χρήσιμες πληροφορίες για την ιστορία του θρυλικού πολεμικού πλοίου, τον εξοπλισμό του, την πολύ ισχυρή θωράκισή του (ατσάλι 20 εκατοστών) τους διάφορους χώρους (αξιοσημείωτο είναι ότι διέθετε φούρνο έως και χυτήριο), τις ποικίλες ειδικότητες και αρμοδιότητες του πολυάριθμου πληρώματος και τη γενικότερη λειτουργία του πλοίου. Τέλος, περιηγήθηκαν και ξεναγήθηκαν από τους υπεύθυνους στο πολυδαίδαλο εσωτερικό του πλοίου με τους πολλούς διαδρόμους, αίθουσες και διάφορους άλλους χώρους.

  Τα παιδιά εντυπωσιάστηκαν με την εμπειρία του να περπατούν και να παρατηρούν ένα ιστορικό και θρυλικό πολεμικό πλοίου, το διαμάντι του πολεμικού ναυτικού για δεκαετίες ολόκληρες. Εξίσου καλά πέρασαν και στη συνέχεια, στις γειτονικές αθλητικές εγκαταστάσεις του Δήμου Παλαιού Φαλήρου.  

  Οι δάσκαλοι της Έκτης Τάξης:

  Δημήτρης Φασόλης και Στάθης Σπαθιάς

Βρίσκεστε εδώ: Αρχική