1ο Δημοτικό Σχολείο Ν. Ιωνίας

Δ/νση Π.Ε. Β' ΑΘΗΝΑΣ

Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Εκπαιδευτικά Προγράμματα Περιβαλλοντική Εκπαίδευση Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης(ΚΠΕ) Λαυρίου, τάξεις: Α΄2 και Γ΄1

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης(ΚΠΕ) Λαυρίου, τάξεις: Α΄2 και Γ΄1

«Ένα τεράστιο ανοιχτό μουσείο της φύσης και του πολιτισμού, ένα αστείρευτο πεδίο μελέτης και έρευνας για το περιβάλλον, την ιστορική κληρονομιά μας και τον άνθρωπο είναι ολόκληρος ο Δήμος Λαυρεωτικής.

Στα βουνά που περιβάλλουν την πόλη του Λαυρίου και είναι διάσπαρτα τόσο από τα λείψανα της αρχαίας και νεότερης μεταλλουργικής δραστηριότητας, όσο και από ενδιαφέροντα γεωλογικά φαινόμενα, το 1974, ιδρύθηκε ο Εθνικός Δρυμός Σουνίου.

Ολόκληρος ο χώρος του δρυμού παρουσιάζει ιδιαίτερο ιστορικό, γεωλογικό μεταλλευτικό και παλαιοντολογικό ενδιαφέρον. Υπάρχουν εκτεταμένα λείψανα αρχαίων μεταλλείων και εργαστηρίων των ιστορικών χρόνων, καθώς και οικισμών που καλύπτουν όλο το φάσμα από την παλαιολιθική, νεολιθική και προϊστορική εποχή . Αυτός ήταν και ο κύριος λόγος ανάδειξης της περιοχής σε εθνικό δρυμό : Να προστατευθούν τα πολιτιστικά και γεωλογικά του στοιχεία , αφού από άποψη φυσικού περιβάλλοντος η περιοχή δεν είναι ιδιαίτερα πλούσια και σαφώς υπολείπεται των άλλων εθνικών δρυμών.

Στόχοι του προγράμματος  «Το δάσος έχει τη δική του ιστορία»

  • Γνωριμία του φυσικού περιβάλλοντος του εθνικού δρυμού με τις αισθήσεις και τον νου
  • Κατανόηση βασικών εννοιών δομής και λειτουργίας του δάσους
  • Συνειδητοποίηση των ωφελειών του δάσους
  • Αγάπη του δάσους μέσα από την απόλαυση, τη χαρά και το παιχνίδι
  • Προβληματισμός σχετικά με τους κινδύνους που απειλούν τον εθνικό δρυμό και τους τρόπους προστασίας του.»

Το παραπάνω  πληροφοριακό υλικό ανήκει στο ΚΠΕ Λαυρίου.

Στην αρχή της άφιξης μας οι μαθητές ξεκουράστηκαν δοκιμάζοντας γλυκά και αλμυρά μικρογεύματα που μας πρόσφεραν οι υπεύθυνες του ΚΠΕ. Έπειτα παρακολούθησαν μια παρουσίαση στον υπολογιστή για να κατανοήσουν την έννοια του Εθνικού Δριμού, τα οφέλη και τους κινδύνους που διατρέχει το δάσος καθώς και την έννοια της ανθρωπογενούς παρέμβασης στο φυσικό χώρο. Κατόπιν μεταφερθήκαμε στο δάσος με λεωφορείο. Κάναμε πεζοπορία στο δάσος, παρατήρηση της χλωρίδας και  πανίδας μέσα από διάφορα παιχνίδια- ασκήσεις, παιχνίδια αισθήσεων και καταγραφή των ανθρώπινων παρεμβάσεων σε ομάδες.

Ήταν μια πολύ ευχάριστη και επικοδομητική επίσκεψη  που μας έκανε να σκεφτούμε πόσα πολλά πράγματα μαθαίνει κανείς στη φύση ,απ’ ότι στους τέσσερις τοίχους της σχολικής αίθουσας.

Βασιλική Στρατάκη και Μαρία Σφακιανάκη

Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Εκπαιδευτικά Προγράμματα Περιβαλλοντική Εκπαίδευση Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης(ΚΠΕ) Λαυρίου, τάξεις: Α΄2 και Γ΄1