Βιβλία Σε Ρόδες - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ, Τάξη Δ΄1
- Πληροφοριακά Στοιχεία
- Κατηγορία: Πολιτιστικά
- Δημοσιεύθηκε : 04 Δεκεμβρίου 2021
- Γράφτηκε από τον/την Vasiliki Strataki
- Εμφανίσεις: 254
Τα ΒΙΒΛΙΑ ΣΕ ΡΟΔΕΣ είναι ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα που φέρνει μικρές, κινητές, θεματικές και δανειστικές βιβλιοθήκες μέσα στις τάξεις των δημόσιων δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων. Δημιουργήθηκαν το 2012 από τη μη κερδοσκοπική πολιτιστική εταιρεία Η ΠΥΡΝΑ (www.pyrna.gr), με τη συνεργασία του Γραφείου Περιβάλλοντος της Α’ Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αθηνών.
Τα ΒΙΒΛΙΑ ΣΕ ΡΟΔΕΣ είναι ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα που, μεταξύ άλλων, επιδιώκει να καλλιεργήσει στα παιδιά την αγάπη για το διάβασμα και την πρακτική του δανεισμού. Τα ΒΙΒΛΙΑ ΣΕ ΡΟΔΕΣ είναι μικρές, κινητές, θεματικές βιβλιοθήκες( μέσα σε μια βαλίτσα) που φθάνουν στην σχολική τάξη, όπου παραμένουν για ένα περίπου μήνα και δίνουν τη δυνατότητα στα παιδιά όχι μόνο να διαβάσουν ή να ακούσουν τα βιβλία στο σχολείο, αλλά και να δανειστούν κάποια από αυτά στο σπίτι τους.
Στην εποχή της κινούμενης εικόνας, που κρατά τα παιδιά μακριά από το διάβασμα, τα ΒΙΒΛΙΑ ΣΕ ΡΟΔΕΣ ενθαρρύνουν τα παιδιά να ενδιαφερθούν για τα βιβλία. Να τα διαβάσουν, να απολαύσουν τις εικόνες τους, να αναζητήσουν την συντροφιά τους, να αναγνωρίσουν τα συναισθήματα και τις σκέψεις που τους προκαλούν και να τις συζητήσουν. Πολλές καλές συνήθειες που θα αναπτύξουν γύρω από το διάβασμα, θα τους συνοδεύσουν στην ενήλικη ζωή τους.
Τα διαφορετικά βιβλία γύρω από το ίδιο θέμα βοηθούν τα παιδιά να αναπτύξουν κριτική σκέψη ενώ το έργο καταξιωμένων εικονογράφων καλλιεργεί την αισθητική τους. Τα ΒΙΒΛΙΑ ΣΕ ΡΟΔΕΣ εισάγουν τους μαθητές στον κόσμο της λογοτεχνίας και της έρευνας, τους προσφέρουν την επιλογή να δανειστούν τα βιβλία στο σπίτι και να μοιραστούν την απόλαυση του διαβάσματος με την οικογένειά τους.
ΣτηνΔ΄1 τάξη είχαμε τη χαρά να φιλοξενήσουμε τη βαλίτσα των βιβλίων με θέμα τα Δικαιώματα, ένα θέμα με το οποίο ασχολούμαστε και στα Εργαστήρια Δεξιοτήτων.
Τα βιβλία κάθε σάκου μπορεί να προκαλέσουν το ενδιαφέρον των παιδιών να τα εξερευνήσουν αλλά και να χαράξουν την προσωπική τους αναγνωστική διαδρομή, καθώς το ένα βιβλίο τους δημιουργεί το ενδιαφέρον να διαβάσουν ένα άλλο. Δίνουν επιπλέον τη δυνατότητα να συζητηθούν θέματα από το σύγχρονο κοινωνικό και πολιτισμικό περιβάλλον. Έτσι, τα παιδιά αντιλαμβάνονται πως για κάθε θέμα υπάρχουν πολλές και συχνά αντικρουόμενες αφηγήσεις, πως ένα βιβλίο μπορεί να γίνει συνοδοιπόρος τους σε διαφορετικές διαδρομές και πως το θαυμαστό με την ανάγνωση δεν είναι τόσο οι γνώσεις και οι πληροφορίες, όσο το συναρπαστικό ταξίδι από το ένα βιβλίο στο άλλο, που μπορεί να μας μαγέψει και να μας κάνει πραγματικούς αναγνώστες.
Έτσι τα παιδιά ήρθαν σε επαφή με τα παρακάτω βιβλία:
- ΓΙΑ ΝΑ ΖΗΣΟΥΜΕ ΜΑΖΙ – Η ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ(ΧΑΦΕ ΛΩΡΑ / ΣΑΝΤ - ΜΑΡΚ ΛΩΡ)
- Ε ΦΙΛΕ (ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ)
- ΕΡΙΚΑ (RUTH VANDER ZEE)
- Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΓΑΤΟΥ ΠΟΥ ΕΜΑΘΕ Σ΄ ΕΝΑ ΓΛΑΡΟ ΝΑ ΠΕΤΑΕΙ (ΣΕΠΟΥΛΔΕΒΑ ΛΟΥΙΣ)
- Η ΥΠΟΣΧΕΣΗ (ΚΟΝΟΜΟΣ ΑΝΝΑ)
- Η ΦΑΡΜΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ (ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΑΚΡΟΠΟΥΛΟΣ, GEORGE ORWELL)
- ΗΤΑΝ ΤΟ ΙΝΔΑΛΜΑ ΜΟΥ (ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ ΑΝΤΩΝΗΣ)
- ΚΙ ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΟΥΝ (ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ)
- ΚΡΙΜΑ ΚΙ ΑΔΙΚΟ (ΣΑΡΗ ΖΩΡΖ)
- ΜΙΑ ΖΩΗ ΣΑΝ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΜΟΥ (DΟRLΙΝG ΚΙΝDΕRSLΕΥ)
- ΜΙΚΡΕΣ ΟΔΥΣΣΕΙΕΣ ΠΑΙΔΙΩΝ (ΒΙΚΤΩΡΙΑ ΜΠΑΝΤΗ)
- ΜΙΚΡΕΣ ΣΠΟΥΔΑΙΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ενάντια στις διακρίσεις (ΦΡΑΝΘΙΣΚΟ ΙΟΡΚΑ)
- ΜΙΚΤΗ ΚΟΣΜΟΥ (ΒΑΙΝΕΡ ΤΙΜ)
- ΞΕΝΟΙ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ (ΜΙΧΑΗΛ ΣΥΡΜΩ)
- Ο ΒΑΤΡΑΧΟΣ ΚΑΙ Ο ΞΕΝΟΣ (ΜΑΞ ΒΕΛΘΟΥΣ)
- Ο ΘΕΙΟΣ ΠΛΑΤΩΝ (ΖΕΗ ΑΛΚΗ)
- Ο ΝΑΒΙΝΤ ΔΕΝ ΗΡΘΕ ΓΙΑ ΔΙΑΚΟΠΕΣ (ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΠΑΝΟΣ)
- Ο ΟΡΤΑΝΣΙΑ ΦΥΛΑΕΙ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ (ΦΡΑΓΚΙΣΚΑΚΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ)
- ΠΙΟ ΓΡΗΓΟΡΗ ΚΙ ΑΠΟ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ (ΦΑΜΠΡΙΤΣΙΟ ΣΙΛΕΪ)
- ΠΟΥ ΚΡΥΒΟΝΤΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ; (ΝΤΕΚΑΣΤΡΟ ΜΑΡΙΖΑ)
- ΣΚΛΗΡΟ ΚΑΡΥΔΙ (ΣΒΟΡΩΝΟΥ ΕΛΕΝΗ)
- ΤΟ ΑΓΑΛΜΑ ΠΟΥ ΚΡΥΩΝΕ (ΜΠΟΥΛΩΤΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ)
- ΤΟ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ (ΚΑΘΡΥΝ ΚΕΙΒ)
- ΤΟ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ ΤΗΣ ΡΟΖΑΣ (ΣΙΛΕΙ ΦΑΜΠΡΙΤΣΙΟ)
- ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΑΠΟ ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ (ΠΕΤΡΟΒΙΤΣ-ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΠΟΥΛΟΥ ΛΟΤΗ)
Οι μαθητές και μαθήτριες δανείστηκαν αρκετά από αυτά και τα διάβασαν στο σπίτι. Μετά το διάβασμα έκαναν κάθε φορά στην ολομέλεια της τάξης την παρουσίαση του βιβλίου που διάβασαν και μια μικρή κριτική για το περιεχόμενο και την εικονογράφηση με επιχειρήματα.
Στο τέλος όλα τα παιδιά έγραψαν σε ένα κοινό ημερολόγιο για το αγαπημένο τους βιβλίο, κάνοντας και την αντίστοιχη ζωγραφιά με την ιστορία που τους άρεσε.
Βασιλική Στρατάκη
http://1dim-n-ionias.att.sch.gr/ekpaideftika-programmata/politistika/518-vivlia-se-rodes-dikaiomata-taksi-d-1#sigFreeId1fe10004d8